sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Voikukannuppupikkelssi ja muita villiyrttivinkkejä

Villiyrtit on selkeesti tänä keväänä olleet otsikoissa, joten oon itsekin niistä intoutunut. Hassua miten ei oo koskaan tullut edes mieleen käyttää näistä oikeastaan mitään, vaikka netistäkin villiyrtteihin keskittyneitä sivustoja löytyy paljon. 

Itse olen paljon selannut tätä sivua: http://www.arctic-flavours.fi/fi/etusivu/ 
Löytyy kuvia, keruu- ja säilöntäohjeita, 

Tässäpä kuvia viimekertaisesta saaliista ja käyttövinkkejä. :)

Ketunleipää ja puna-apilan lehtiä
Voikukan nuppuja
Ahomansikan lehtiä
Pihlajan lehtiä kannattaa maistaa! Maistuvat oikeasti karvasmantelimaiselta.
Poimulehti, jonka lehtiä voi säilöä kuivaamalla ja pakastamalla.
Tuoreita lehtiä voi käyttää esim. leivän päällä ja salaatissa, kunhan poistaa lehtiruodin.
Kuusenkerkkiä
Tältä keruulta kuivasin melkein kaiken uunissa ja sekoitin viherjauheeksi. Ketunleipä meni sellaisenaan. Ahomansikka, poimulehti, pihlaja ja apila pääsivät samaan sekoitukseen, kerkät pakastin. Nokkosiakin tuli jonkun verran kerättyä ja nekin kuivatin.

Itse olen kuivaamisen suorittanut ihan tavallisessa uunissa, jonka luukun sulkeutumisen estän laittamalla lusikan väliin. Asteita 50 ja noin tunti uunissa. Kun lehdet tuntuvat rapeilta ja napsahtavat taittaessa poikki, ovat ne tarpeeksi kuivia.

Voikukannuppupikkelssi

4 dl voikukan nuppuja
3 rkl sokeria
3 dl etikkaa
2 tl suolaa (lisäksi keitinveteen voi heittää 3 rkl / litra)
2 valkosipulinkynttä

Keitä nuppuja kiehuvassa vedessä kaksi minuuttia ja viilennä nopeasti upottamalla esim. siivilässä kylmään veteen.
Kiehauta etikka,  sokeri, valkosipuli ja suola kattilassa. Laita jäähtyneet nuput purkkiin ja kaada kuuma liemi päälle.
Sulje kannella, anna jäähtyä ja mausta jääkaapissa muutama päivä.
Valmista!


P.s. Kuusenkerkkiä ja pihlajanlehtiä kerätessä pitäisi muuten olla maanomistajan lupa. Noh, eipä näitä onneksi paljon tullut kerättyä ja vasta kotona aloin tällaista asiaa tutkia.
Hupsiiis ja anteeksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti